donderdag 29 april 2010

Batterij en tijdcode



Twee belangrijke dingen die je moet controleren voor je gaat filmen met de panasonic camera


1: Hoeveel batterij/ energie heeft de camera nog



2: zet de data tijd index aan: zodat je straks in het montage programma automatisch alle verschillende scene als afzonderlijk filmpje kunnen worden ingeladen.









De Data/Time moet dus aan staan. Dit kun je alleen in het Menu zien.

donderdag 22 april 2010

premiere pro lessen hulp filmpjes

Filmpjes met behulpzame tips.

Over het inladen van je DV tapeje



Over het handig gebruik maken van de CTRL toets bij het monteren in premiere pro



Handige tips over de slip edit tool (y toets)

donderdag 15 april 2010

witbalans symbolen

Wat doe je met Witbalans

Met de witbalans stand op de camera kunnen we deze kleuren compenseren.

We vertellen dan bijvoorbeeld aan de camera welk object van de foto wit is. De camera berekent dan het verschil tussen de kleurtemperatuur op het object en de neutrale waarde die het zou moeten bevatten en compenseert alle onderdelen van de foto met dat verschil.

Hieronder de wit balans mogelijkheden van onze Panasonic cameras


Automatische Wit Balans

De meeste digitale camera's hebben vooraf ingestelde waarden voor witbalans, zodat je je niet hoeft bezig te houden met kleurtemperatuur en groen-magenta verhouding. Automatische Wit Balans (AWB) heeft een beperkt bereik, tussen 3000/4000 K en 7000 K en maakt gebruik van aannames in de berekening van de witbalans.

Deze aannames passen het best bij daglicht met de zon zichtbaar aan de hemel of achter lichte bewolking. In andere situaties kan de AWB vreemde resultaten geven en moet je een andere instelling kiezen.


Speciaal (instellen op wit voorwerp in je kader of achterkant van een pringels dop of wit blaadje)

Met de instelling Speciaal (Engels: custom) kun je de camera instellen op de kleurtemperatuur van een wit vlak of voorwerp in het shot dat je wilt maken. Voor moeilijke omstandigheden, waar de andere instellingen geen oplossing bieden of wanneer je de witbalans perfect wilt hebben.

als je binnen filmt met weinig tot geen licht van buiten

Gloeilamp (ca. 3200 K)

als je buiten fotografeert en niet tevreden bent met de AWB

Daglicht (ca. 5200 K)


witbalans op de camera


te veel rood te veel blauw

Het idee achter witbalans is dat je de kleuren in de foto film corrigeert rekening houdend met het licht waarin de foto film werd gemaakt. Niet alle typen licht leveren namelijk dezelfde typen kleurverdeling op in het lichtspectrum. Wij zien dat niet altijd, omdat onze hersenen de verschillende kleuren automatisch compenseren (we weten dat een vel papier wit is, dus we zien het ook als wit), maar een camera is hier veel gevoeliger voor. Hierdoor kan het gebeuren dat ondanks dat wij wit TL licht zien dat de camera een blauwe waas op de foto tovert. Gloeilampen produceren vooral licht in het rode en gele deel van het spectrum en daarom krijg je gele/oranje foto’s als je binnen zonder flits fotografeert. Met de witbalans stellen we in welke delen van de foto echt wit zijn en dus wat de neutrale kleur is.

wit balance waarden

Kaarslicht 1800K
ondergaande zon 2000K
gloeilamp 15 W 2450K
gloeilamp 60 W 2570K
gloeilamp 100W 2670K
gloeilamp 500W 2760K
fotolamp B 3200K
fotolamp A / halogeen 3400K
maanlicht 4100K
nevelig weer 5150K
zonnestand 30º 5500K
zonnestand 50º 6100K
Xenonlicht / flitslampen (niet gecoat) 6700K
hemel volledig bedekt 7400K
licht van heldere blauwe hemel 11000K

Witbalans

Wit balans (white balance)

Drie primaire kleuren (Rood, Groen en Blauw = RGB) vormen in de sensor het witte licht dat wij midden op de dag zien. De camera die wij gebruiken heeft voor elke van deze primaire kleuren een chips die samen de belichting deze kleuren in verschillende verhoudingen mengen. Bij een hoge kleurtemperatuur is er meer blauw licht, bij een lage kleurtemperatuur is er meer rood licht. Lichttemperatuur wordt gemeten in Kelvin. Hoe hoger de Kelvin waarde, hoe blauwer het licht.